Nasiona Szpinak letni pnący Malabar

W magazynie
SKU
Z001
5,00 zł
Bardzo smaczna roślina jadalna, jednocześnie o dużych walorach dekoracyjnych. Rośnie do wysokości 1,2-1,5 m przez cały sezon aż do przymrozków. Liście sercowate, ciemnozielone, grube, błyszczące - jak lakierowane. Kwiaty pojawiają się w kącikach liści. Łodygi są ciemnoczerwone, wręcz buraczkowe, bardzo mięsiste. Jako dodatek do sałatek i na kanapki używa się liści, łodyg oraz kwiatów,, można także przygotowywać jak zwykły szpinak. W początkowej fazie wzrostu trzeba pomóc wspiąć się na podpory. Poza rewelacyjnymi walorami smakowymi, roślina ta prezentuje duże walory dekoracyjne. Opakowanie zawiera 10 nasion. Uprawa: Szpinak ten jest w naszym klimacie rośliną jednoroczną . .Przed siewem powinno się nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez ok.5 - 6 godz. i wysadzać do małych doniczek na głębokość 0.5cm. Nie ma specjalnych wymagań - dobrze się ma w każdej ziemi ogrodowej, w miejscu nasłonecznionym. Jeśli ma ciepło rośnie b. szybko. Wysadzamy do gruntu po przymrozkach w rzędzie co 40 - 50 cm. Pnie się lewoskrętnie i można mu w tym pomóc aby się nie płożył tylko wspinał, potem już sam będzie się okręcał wokół podpór. Ciąć można w każdej fazie -ścina się kawałki pędów dzięki czemu roślina lepiej się rozkrzewia i można go formować np. na kulę. Jadalne są i mięsiste (podobne do łodyg portulaki warzywnej) czerwonawe pędy i skórzaste liście jak i różowo-fioletowe kwiatki. Wszystkie części rośliny można dodawać na surowo do sałatek i nie przypomina wtedy smakiem szpinaku, ma smak lekko pikantny. Dopiero po sparzeniu ma smak szpinaku i można go przygotowywać jak zwykły szpinak (podobnie jak szpinak nowozelandzki, czy buraki liściowe) - podsmażony na masełku z czosnkiem i jajkiem na twardo, koperkiem.
Bardzo smaczna roślina jadalna, jednocześnie o dużych walorach dekoracyjnych. Rośnie do wysokości 1,2-1,5 m przez cały sezon aż do przymrozków. Liście sercowate, ciemnozielone, grube, błyszczące - jak lakierowane. Kwiaty pojawiają się w kącikach liści. Łodygi są ciemnoczerwone, wręcz buraczkowe, bardzo mięsiste. Jako dodatek do sałatek i na kanapki używa się liści, łodyg oraz kwiatów,, można także przygotowywać jak zwykły szpinak. W początkowej fazie wzrostu trzeba pomóc wspiąć się na podpory. Poza rewelacyjnymi walorami smakowymi, roślina ta prezentuje duże walory dekoracyjne. Opakowanie zawiera 10 nasion. Uprawa: Szpinak ten jest w naszym klimacie rośliną jednoroczną . Wysiewamy na 6-8 tygodni przed planowanym wysadzeniem na miejsce stałe. Przed siewem powinno się nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez ok.5 - 6 godz. i wysadzać do małych doniczek na głębokość 0.5cm. Nie ma specjalnych wymagań - dobrze się ma w każdej ziemi ogrodowej, w miejscu nasłonecznionym. Jeśli ma ciepło rośnie b. szybko. Wysadzamy do gruntu po przymrozkach w rzędzie co 40 - 50 cm. Pnie się lewoskrętnie i można mu w tym pomóc aby się nie płożył tylko wspinał, potem już sam będzie się okręcał wokół podpór. Ciąć można w każdej fazie -ścina się kawałki pędów dzięki czemu roślina lepiej się rozkrzewia i można go formować np. na kulę. Jadalne są i mięsiste (podobne do łodyg portulaki warzywnej) czerwonawe pędy i skórzaste liście jak i różowo-fioletowe kwiatki. Wszystkie części rośliny można dodawać na surowo do sałatek i nie przypomina wtedy smakiem szpinaku, ma smak lekko pikantny. Dopiero po sparzeniu ma smak szpinaku i można go przygotowywać jak zwykły szpinak (podobnie jak szpinak nowozelandzki, czy buraki liściowe) - podsmażony na masełku z czosnkiem i jajkiem na twardo, koperkiem.